Verim, harcadığımız enerjinin ne kadarının iş için kullanıldığını ifade eden bir terimdir. Ders çalışırken de verimli olmak bir önceliktir. Saatlerce çalışıp yine de bir şey öğrenemediğinizi hissettiyseniz bu çalışmanız verimli olmamıştır demektir.
Dolayısıyla verimli ders çalışmak en kısa zamanda en etkili şekilde en çok bilgiyi öğrenmemiz anlamına gelir.
Nasıl Verimli Ders Çalışılır?
- Öncelikle ne istediğinize karar vermelisiniz. ‘Neden ders çalışıyorsunuz?’ sorusuna cevap vermeniz amacınızı belirlemeniz yönündeki ilk girişiminiz olacaktır. Böylece net olarak hedeflerini belirlerseniz plan yapmanın ilk aşamasını tamamlamış olursunuz. Sanıldığının aksine plan sadece ders çalışma,dinlenme sürelerinden oluşmaz. Sizin performansınıza ve hayatınıza göre ayarlanmış olması; uzun vadede de ne yapacağınızı ana hatlarıyla çizmenizi gerektirir. Gün içerisinde yaşam konforunuza göre yemek, uyku gibi vakitleri de ekleyerek bir plan oluşturmalısınız.
- Önceki maddede bahsettiğim uzun vadede de ne yapacağınızı belirlemek ifadesini daha detaylı incelemek gerekirse; planınız haftalık, aylık, yıllık gibi birçok döneme ayrılabilir. Bu dönemlerin nihai amacı aynı olsa da kendi içinde farklılaşması esnekliğini ve etkinliğini arttırır. Tüm konularınızı bitirebilmek adına bölerek plan yapmam ve konularınızı bu dönemlere paylaştırmak akıllıca bir adımdır.
- Zamanı nasıl kullandığınız önemli. Her öğrenci aynı şekilde ders çalışamayabilir. Her öğrencinin farklı bir öğrenme stili vardır ve bunu bulmanız gerekir. Bazıları biraz antrenman yaptıktan sonra daha kolay odaklanabilir veya bazıları akşam değil gündüz vakitlerinde daha iyi çalışabilir. Size en uygun olan en iyi odaklanabildiğiniz saati bulmak için kendinizi gözlemlemeyi unutmayın.
- Dikkat dağıtıcı unsurları kaldırın. Eğer çalıştığınız alanda örneğin bir masada çalışmak dışında resim yapmak, oyun oynamak veya bilgisayar gibi teknolojik aletleri kullanıyorsanız o masada otururken bu aktiviteleri yapmaya karşı bir çekim duyabilirsiniz. Çalışma alanınızın sadece çalışmak için kullanılacağını hatırlatan öğeler olmalıdır. Yerlerini değiştirerek tüm masa üzerindeki eşyaları kaldırarak kendinizi odaklamanız kolaylaşır.
- Çalışma ortamınızı düzenli tutun. Çalışma alanı oluşturduktan sonra ise bu alanda dağınıklık olmamasına, yeterli ışık almasına, temiz olmasına dikkat edin.
- Hedeflerinizi ve hedeflerinizi gerçekleştirince olacak şeyleri kendinize hatırlatın. Motivasyonunuzu yükseltmek için iyi bir araç olabilir.
- Dersten önceki gün hangi konuların işleneceğini bilmek hatta konuya göz gezdirmiş olmak bile anlamanız açısından çok fark yaratır. Gün sonunda konunun daha çok aklınızda kalacağını fark edeceksiniz.
- Aynı zaman diliminde birden fazla derse odaklanmaya çalışmayın. Ders çalışırken konudan konuya veya dersten derse atlamak verimli çalışmak için doğru değildir. Odaklanamaz ve anladığınızı birbirine karıştırıp unutabilirsiniz.
- Tekrar yapın. Haftalık olarak hatta yoğun dersleriniz varsa günlük olarak derslerin ve çalışmalarınızın tekrarını yapmak zihninizin konuları iyice kavraması için güzel bir alıştırmadır.
- Farklı kaynaklardan yararlanın. Yazılı veya bilgisayar üzerinden olsun doğru olduğundan emin olduğunuz halde farklı kaynakları okumak bilgi dağarcığınızı geliştirir.
- Not tutmayı unutmayın. Özellikle ders dinlerken ve araştırma yaparken püf noktaları detaylı bir biçimde not tutmak sonradan bu notlara bakmak çok önemlidir. Unutmayacağınız sandığınız şeyleri bile birkaç saat sonra hatırlamayabilirsiniz, bu durumda not defteriniz çok yararlı olacaktır.
- Aç iken veya mideniz tamamen dolu iken ders çalışmayın. Aç bir mide odaklanmanızı engeller, aynı şekilde eğer çok fazla yemek yediyseniz hazımsızlık sorunu yaşabilirsiniz. Bu da olumsuz anlamda çalışmanızı etkiler. Buna dikkat edin.
- Mola vermeyi unutmayın. Aralıksız ders çalışmak sağlıklı değildir. 40-70 dakika arası bir çalışmadan sonra 10 dakikalık bir mola vermek size ve hafızanıza iyi gelecektir.
Burada motivasyon konusundan da bahsetmekte yarar var. Kendinizi isteksiz veya yorulmuş hissetmeniz çok normal. Uzun süreli bir çalışma aşamasından geçiyorsunuz. Ailenizle vakit geçirmek, arkadaşlarınızla okul ve eğitim hayatınızdan tartışmak sizin motivasyonunuzu güçlendirir. Bu süreçte pozitif duygular çok önemli olsa da negatif duygulardan kaçınmak da çok önemlidir. Mutsuz bir ruh haliniz olursa hem dikkatiniz de hem istediğinizde düşüş yaşamanız çok normal. Buna dikkat etmeyi, kendinizi farklı stresler içerek durumlara sokmamayı öğrenmelisiniz.
Sınav döneminde ise pozitif kalmayı unutmayın. Verimli ders çalışmak ilk başta söylenildiği gibi enerjinizi boşa harcamadan tam anlamıyla kullanmaktan geçer.
Kararlı olmayı unutmayın. Vazgeçmek istediğiniz zamanlar olursa mola verebilir, rahatlayabilir, sonra tekrar rahatlamış bir zihinle çalışmanıza devam edebilirsiniz. Her bir öğrencinin zorlanabileceğini aklınızda bulundurun, vazgeçmeyin.
Çalışmalarınızda ilerledikçe, sınava yaklaştıkça kendinizi daha emin ve hazır hissedeceksiniz, kararınızdan pişman olmayacak emeklerinizin karşılığını alacaksınız. Kendinize bunu hatırlatmanızda çok fayda vardır.
Programınızı bozmamalı, takıldığınız yerleri öğretmenlerinize danışmalısınız. Arkadaşlarınız ile birlikte çalışabilir beyin fırtınası yaparak farklı kazanımlar elde edebilirsiniz.
Düzenli ders çalışmak ve karşılığında sınavları geçmek muhteşem bir duygudur. Başardığınızda bu duygular sizi tatmin etmekle kalmayacak çok güzel kapılar açacaktır. Pes etmemeyi bilmeli azimle çalışmalarınıza devam etmelisiniz. Bir başarı diğer başarıların yolunu açacaktır.
Pozitif ve kararlı kalın.