21. yy’da artık teknoloji hayatlarımızın çok büyük bir dönemini kaplıyor. Günlük hayatımızdan iş hayatımıza kadar akla gelebilecek her yerde teknolojik bir uygulama bulmak mümkün. Eğitim anlayışımızda teknolojinin katkılarıyla değişiyor
Bilinçli bir şekilde kullanıldığında teknolojinin hayatımızın birçok alanında olumlu özelliklere sahip olduğu bir gerçek; yaşamımızı kolaylaştırması, bilgiyi çok daha rahat ulaşılabilir kılması bu sayede çocukların farklı ilgi alanlarına karşı merak duyması, bilişsel anlamda gelişmesine katkı sağlaması gibi birçok faklı alanda hayatımızı olumlu olarak etkilemektedir. Bunların yanı sıra, aşırı ve bilinçsiz kullanıldığında teknolojinin çocuklar üzerinde birçok olumsuz etkileri de var. Oyun çağı döneminde çocukların zamanın büyük bir kısmını kontrolsüz bir şekilde teknoloji ile geçirmeleri onları hem fiziksel hem de psikolojik olarak etkilemektedir.
Teknoloji, hayatımızın büyük bir alanını kapsar hale geldi. Görmezden gelmek, yasak koymak, yokmuş gibi davranmak çocuklar da kalıcı bir davranış kazandırmamaktadır. Bunun yerine bu iletişim araçlarını doğru kullanımı çocuklarımıza öğretmeliyiz. Kullanım sürelerini ve içeriklerini denetlemeli, bilgisayar ve televizyonların evin ortak kullanım alanlarında kullanılmasını sağlamalıyız. Teknolojik aletlerle geçirecekleri vakitleri daha değerli bir şekilde kullanmalarını sağlamalıyız.
Çocuklarımızın internet ve sosyal medyaya, sosyal hayat olarak bakmaması çok önemlidir. Hayat kolaylaştıran bir araç olarak bakılmalıdır. Kendimizi geliştirmek için kullanmalı gerektiğinde bırakabilmeliyiz. Teknolojiden boş vakitlerde rahatlama amacı ile kullanması sınırlandırılması ve çocuklarımızın bu ekranlar önünde saatler harcaması engellenmelidir. Lakin bunun dışında eğitime ve kişisel gelişime katkı sağlamak için kullanımı da aynı oranda yararlıdır.
Kullandığımız akıllı telefonların içerisinde her türlü sanat, eğitim alanında öğretici bir uygulamaya denk gelmek mümkün. Günümüzde özellikle yabancı dil öğrenmek için geliştirilen yardımcı uygulamalar ciddi anlamla kullanılmakta. Tam bu sebepten teknolojimizi doğru kullanmak önemli. Oyunlar ile veya internet sayfalarına rastgele gezinerek tükettiğimiz zamanı eğitimimize yardımcı olmak için de kullanabiliriz. Sadece telefonlar değil elbet. Okullarda yaygınlaşan akıllı tahtalar, derslerde etkili anlamda zaman kazanmamıza yardımcı oldu. Bu da öğrencilerimize pozitif anlamda yansıyor elbette.
Eğitim kurumları açısından bakarsak, Teknoloji bile vakit kazandırdı, öğrencilerimizin sınavlarını ve yetenekleriniz hızlıca, aynı zamanda da daha kapsamlı şekilde ele almamızı sağladı. İletişim becerimizin de aynı oranda geliştiği söylenebilir.
Ülkemizde en önemli adım klasik tahta kullanımından akıllı tahta kullanmamıza ve interaktif uygulamalar ile öğrencilerimize destek olmak, alternatif bir program yaratmak ile başladı.
Aktif içeriklere erişmek, görsel ögeleri, işitsel ögeleri aktarmadaki grafiklerde anlatılan konuyu desteklemek bizim ele aldığımız önceliklerden sadece bir kaçı teknoloji konusunda.
Teknoloji ve teknolojinin sağladığı tüm olanakları lehimize kullanmak, vakit kaybını, internet bağımlığını önlemek için dikkat edildiği takdirde uygun koşullarda mükemmel bir eğitim öğrenim aracına dönüşebileceğini unutmayalım. Ne kadar doğru kullanırsak kendimize de o kadar büyük oranda fayda sağlamış olacağız.